נשימעצירה

עבודה על יציבות של הנשימה

מחזק את שרירי הליבה
ואת יכולת הוויסות הרגשי

מזרון יוגה

טיימר

על התרגול

מערכת שרירי הנשימה מהווה את המרכז השרירי שלנו, שרירי הנשימה אחראים על ההחזקה והשחרור של המרכז שלנו, הסנטר. כדי להשיג יציבות מירבית עלינו ללמוד לעבוד עם שרירים אלו וזו אחת ממטרת התרגול. מטרה נוספת של התרגול היא ראייה בהירה יותר של מה שקורה בתוכנו: כשאנחנו עוצרים את הנישמה אנחנו מפסיקים לזוז לכמה רגעים וזה מאפשר לתודעה לשים לב טוב יותר למה קורה בתוכנו, כשאנחנו נושמים המערכת זזה כל הזמן ואז לתודעה קשה יותר להבחין מה בדיוק קורה. מטרה חשובה נוספת של תרגול עצירת הנשימה היא שיפור יכולת הוויסות הרגשי. יש קשר הדוק בין הנשימה והרגשות, להערכתי הרגשות הם זרמים או כיווצים שעוברים בשרירים, בעיקר בשרירי הליבה – שרירי הנשימה וכשאנחנו עובדים על העצירה של הנשימה אנחנו מפעילים את השרירים האלו וככה יכולים לווסת ואף לפרק מתחים רגשיים.
את עבודת הנשימה נעשה בעיקר בשכיבה, שכיבה מתאימה לעבודת הנשימה גם בגלל שהיא התנוחה היציבה ביותר ויציבות זו מאפשרת לתודעה להקדיש תשומת לב מירבית לניואנסים התחושתיים וגם בגלל שבשכיבה הרצפה נותנת לפעולת הנשימה מעט התנגדות ומאפשרת לנו להרגיש אותה טוב יותר. 
במהלך התרגול אני ממליץ להחליף את תנוחת השכיבה כדי לקבל פידבק מארבעת הכיוונים האפשריים: 
א. שכיבה על צד אחד
ב.  שכיבה על הבטן
ג. שכיבה על צד שני
ד. שכיבה על הגב
ה. ובסוף נעשה את התרגול בישיבה כדי להרגיש את הנשימה במצב הניצב והחופשי מההתנגדות של הרצפה.
אני מזכיר שהכי חשוב לדאוג לנעימות ורק אחר כך ליציבות. בהקשר של נשימה יציבות פירושה לנשום כמה שפחות, כלומר שתהיה כמה שפחות תנועת נשימה. אז בעצם אנחנו רוצים לנשום כמה שפחות אבל זה חייב להיות במידה שהיא נעימה לנו.
העבודה המוצעת כאן היא גם בהשראת הפראנאיאמה של היוגה אבל היא לא לגמרי זהה לה. התרגול כאן מדגיש באופן חד משמעי יותר את עצירת הנשימה. בפראנאיאמה יש עבודת עצירת נשימה ויש שיגידו שעצירת הנשימה היא המהות של הפראנאיאמה אבל בפועל, בשיעורי היוגה בהם הייתי נהגו לרוב לתרגל ולהדגיש את עבודת הנשימה ולא את עבודת עצירתה.

הוראות לתרגול האישי

א. שכבי על מזרון יוגה פרוס איך שנוח לך – על הגב, בטן או אחד הצדדים, אני ממליץ להתחיל בשכיבה על הצד ולסיים בישיבה.
ב. עצמי עיניים ושימי לב לתחושות הגופניות שלך, בעיקר חפשי את התחושות הלא נעימות.
ג. דאגי כמיטב יכולתך לנוחות שלך ביחס לתחושות הלא נעימות על ידי שינויים קטנים של התנוחה בדרך של ניסוי וטעייה
ד. דאגי לנוחות הנשימה שלך.
ה. דאגי ליציבות הנשימה שלך על ידי שהות בקצוות הנשימה כמה שיותר – בקצה השאיפה ובקצה הנשיפה. אלו נקודות העצירה של הנשימה בתרגיל.
ו. החליפי את התנוחה שלך מדי פעם (מומלץ שבמהלך התרגול יצא לך להיות לפחות קצת בכל אחת מחמשת האפשרויות). כשאני מתרגל אני שם טיימר ל-5 דקות וזה הזמן בו אני נשאר בכל תנוחה. אפשר לנסות זאת ולשחק עם הזמנים, לחפש מה הכי מתאים לכן.

הוראות לתרגול הזוגי

בעבודת הזוגות אנחנו מקבלות התנגדות חיצונית לפעולת הנשימה שלנו שמעניקה לנו פידבק על היציבות של פעולה זו.
א. מתרגלת אחת נשכבת, לא משנה על איזה צד, למתרגלת זו נקרא ה”מטופלת” והמתרגלת השניה, להלן נקרא לה ה”מטפלת” ניגשת אליה.
ב. ה”מטפלת” מניחה את ידיה בקשב ובזהירות על איזור הנשימה (תלוי בתנוחה אבל באיזור החזה, הצלעות או הבטן. כדי לזהות את המקום הנכון יש להסתכל מה זז עם הנשימה) ונשענת שם בעדינות לכיוון הרצפה. על ה”מטפלת” לחפש דרך שתהיה נוחה לה ול”מטופלת” להניח את ידיה ולהשען. על ה”מטפלת” לחפש נוחות ויציבות באותה תנוחה ומומלץ להתאים את הנשימה שלה לנשימה של ה”מטופלת”. ה”מטופלת” צריכה לנשום בצורה שתהיה לה נעימה ומספקת אך גם יציבה ככל שניתן (שהות בנקודה בה הכי נוח לה לעצור). ה”מטופלת” מוזמנת לכוון ולדייק את ה”מטפלת” לצרכיה היכן ללחוץ וכמה משקל לשים. בתנוחת הישיבה ה”מטפלת” עומדת ומניחה את ידיה על כתפי ה”מטופלת”.
ג. מתי שה”מטופלת” רוצה היא יכולה לשנות את התנוחה שלה (כדאי שהיא תהיה לפחות קצת בכל חמשת התנוחות במהלך התרגול) וה”מטפלת” ממשיכה ללחוץ עליה בכל תנוחה.
ד. לאחר זמן מה הן מחליפות תפקידים.