ג'וג'יטסו

עבודה על לחימת קרקע של בריחים וחניקות

מחזק את שרירי הליבה ומגמיש את הגוף

מזרון יוגה
טיימר

על התרגול

הג'ג'יטסו נולד ביפן ובשלב מסוים "היגר" לברזיל והתפתח שם בצורה מאוד מיוחדת. 
זו אחת מאומנויות הלחימה האפקטיביות ביותר כיום אם לא האפקטיבית ביותר. אפשר לראות זאת בכמות הקרבות שנגמרים בריתוק בתחרויות הפתוחות השונות (דוגמת הUFC).
זו אומנות הלחימה היחידה שיכולה באופן עקרוני להכניע את היריב בלי לגרום לו נזק, בגלל זה כל כך חשוב לי לציין אותה כאן למרות שאין לי נסיון ומיומנות רבים בה. היכולת להכניע יריב בלי לגרום לו נזק היא לדעתי ביטוי של היכולת הלחימתית הגבוהה ביותר. 
סיבה נוספת שבגללה אני מציין אותה כאן היא שאני חושב שיש לי שתי דרכים טובות להציע לתרגל אותה. 

הוראות לתרגול האישי

לדרך האישית שאני מציע לתרגל את הג'וג'יטסו אני קורא ג'וג'יטסו-אסאנה על שם תרגול התנוחות של היוגה. אני קורא לה בשם זה בגלל שהרעיון שלה הוא לעבוד על תנוחות סטטיות כמו ביוגה אבל בתנוחות שהן מעולם התנועה של הג'וג'יטסו. העבודה על התנוחות האלו מקנות למתרגל יציבות בתוך עבודת הקרקע. זה נשמע קצת מוזר לעבוד על יציבות בהקשר של עבודה שנעשית כולה או ברובה על הרצפה. הטענה שלי היא שכן, בעצם, גם על הרצפה היציבות של המתרגל היא האלמנט הכי חשוב שכדאי לו לעבוד עליו. 
היא הולכת ככה:
יש מספר תרגילים שמתרגלי ג'וג'יטסו ברזילאי עושים לבד, תוכלו למצוא אותם באינטרנט בקלות. אני לקחתי חלק מהתרגילים האלו וגזרתי מתוכם תנוחות – עשיתי את התרגילים לאט, חיפשתי את הנקודות הכי קשות בתנועות האלו ושהיתי בהן כאילו הן היו תנוחות של יוגה (כלומר תוך כדי חיפוש אחר יציבות ונוחות מירביים). התנוחות:
1. ישיבה – א. איזון באמצע – מרפקים צמודים לגוף, ידיים קדימה, עקבים באוויר, לשהות על הטוסיק. 
ב. איזון על לחי טוסיק שמאל (אותם הנחיות רק לחי טוסיק ימין מורם באוויר). ג. איזון על לחי טוסיק ימין (לחי טוסיק שמאל באוויר). כל פעם שנמאס עוברים לתנוחה הבאה עד שנמאסו כל השלשה ועוברים לתרגיל הבא או עובדים עם טיימר (אני שם לכל תרגיל 5 דקות – לא כל תנוחה – כל תרגיל!).
2. גב – א. יורד עם הגב לרצפה, ראש באוויר, רגליים באוויר. ב. מתאזן על צד גב שמאל, הרגליים והידיים באוויר. ג. מתאזן על צד גב שני.
3. גשר שהוא הרמת אגן באוויר – א. כפות רגליים על הרצפה, יד אחת הולכת מעבר לראש למעלה בצד הנגדי, מרפק יד שניה על הרצפה, ראש באוויר מסתכל למעלה לכיוון היד שמעליו. ב. גשר צד שני.
4. גשר עם הרמה של רגל אחת באוויר – א. כמו הגשר בתרגיל הקודם רק בנוסף מרימים רגל באוויר. ב. צד שני.
5. שרימפינג – וואו, קשה להסביר את זה, תסתכלו בסרטונים, עוד מעט אעלה כאן סרטונים שלי.
6. גלגול על כתף – גם את זה קשה לי להסביר ואראה עוד מעט בסרטון.
7. איזון על יד/רגל נגדית – תעשו כלב מביט מטה מהיוגה ותרימו יד אחת ואת הרגל השנייה ואז צד שני. א. צד אחד (יד שמאל וכף רגל ימין) ב. צד שני (יד ימין וכף רגל שמאל). 

הוראות לתרגול הזוגי

לתרגול הג'וג'יטסו הזוגי אני קורא תרגול דדוקטיבי כי הוא הולך מהסוף להתחלה בארבע שלבים באופן דדוקטיבי (ובסוף תרגול חופשי) וזה הולך כך:
מתחלקים לזוגות ובוחרים תרגיל בריח או חניקה שאנחנו רוצים לעבוד עליו, נגיד בריח מסוים על הברך.
1. בזוגות אחד עושה את הבריח לשני, רק את המהלך הסופי שלו כשהכל ממוקם ורק צריך ללחוץ כדי לקיים את הבריח. מבצע הבריח מנסה לקיים את הבריח בצורה הנוחה והיציבה ביותר עבורו ועבור המתרגל השני לו הוא עושה את הבריח. המתרגל השני מנסה למנוע ממנו לבצע את הבריח או החניקה רק בעזרת מאמץ (בלי תנועה או התחמקות כלשהי) לאחר זמן מה של תרגול הם מחליפים תפקידים. בצורה זו שניהם מתרגלים את הדיוק הטכני ואת הכוח שלהם בביצוע התרגיל והמניעה שלו.
2. בשלב השני מתרגל אחד נמצא בישבת היכון והמתרגל השני צריך להכניס אותו לפוזיציה של הבריח מהתרגיל הראשון ולקיים את הבריח. המתרגל שעושים לו את הבריח מתנגד בלי לזוז או להתחמק ואם מבצע הבריח מצליח להזיז אותו עליו להישאר במצב החדש (עליו להתנהג קצת כמו פלסטלינה – הוא נשאר במקום שאליו הזיזו אותו אבל דואג כל הזמן גם לנוחות שלו). גם כאן מחפשים את הדרך הנוחה והיציבה ביותר לשני המתרגלים אל הבריח (אם רוצים אפשר לעשות את זה מנקודות התחלה שונות). לאחר מכן מחליפים תפקידים.
3. בשלב השלישי עושים אותו דבר כמו בשלב השני רק עכשיו זה שעושים לו את הבריח יכול לזוז ולנסות להתחמק אבל בלי לתקוף בחזרה. לאחר מכן מחליפים בתפקידים.
4. בשלב הרביעי שני הצדדים מנסים בו זמנית לבצע את אותו הבריח אחד על השני.
5. בשלב האחרון עושים משחק חופשי תוך שילוב של הבריח או החניקה עליה עבדנו במהלך האימון.