הוראות כלליות לתרגולי העיסוי

על התרגול

א. התרגולים בקטגוריה זו הם תרגולי עיסוי. תרגולי העיסוי מבוססים על תרגולי היציבות. ההבדל העיקרי ביניהם הוא שבתרגולי היציבות אנחנו מתארגנים כדי לקיים צורה מוגדרת מראש (יוגה, טאי צ’י וכדומה) ובתרגילי העיסוי הצורה לא מוכתבת מראש אלא מוכתבת על בסיס הצרכים שלנו בכל רגע נתון.
ב. עיסוי הוא הפעלה של לחץ על נקודה מסויימת למטרת השחרור של אותה נקודה. בתרגולי העיסוי אנחנו לומדים לזהות איפה ואיך כדאי להפעיל לחץ כדי לקבל את השחרור הטוב ביותר. 
ג. רוב העיסוי מתבצע על בסיס מאמץ משחרר, הרעיון שהפעלה של שריר בתנאים מסוימים משחררת את המתח העצור בו בצורה יעילה יותר מרק לנסות להרפות אותו. אחת ההשראות של תרגולי העיסוי נקראת “שחרור שרירי מתקדם” Progressive Muscle Relaxation  או בקיצור PMR שיטה שפיתח רופא אמריקאי יהודי ששמו אדמונד יעקובסון בתחילת המאה הקודמת ושעניינה שחרור מתח שרירי דרך מהלך של כיווץ שרירי שיטתי (מתקדם מחלק לחלק) שמלווה בשחרור והרפייה. מתהליך הכיווץ וההרפיה השרירים הולכים ומתרככים, הולכים ומשתחררים.
ד. שני התרגולים – הריקודעיסוי והריקודקול מהווים רצף קטן, בריקודעיסוי אנחנו לומדים לעבוד עם הגוף וזה העיקר ובריקודקול אנחנו לומדים לעבוד עם הקול אבל בסופו של דבר גם הגוף מצטרף. העבודה הקולית היא בעצם גם כן עבודה שרירית בעיקרה, עבודה על שרירי הפקת הקול, שבהם להערכתי עצורים רוב המתחים הרגשיים שלנו. 

הוראות לתרגול האישי

יש ארבע הוראות עיקריות לתרגולי העיסוי האישי: 
1. לשים לב לכאב – אני מזהה כל תחושה שהיא לא נעימה כצורה של כאב. מערכת הכאב נותנת מידע על הצרכים של מי שחש אותה. ההקשבה לכאב מכוונת אותנו לפעול בהתאם לצרכים שלנו, היא עוזרת לנו להגדיר את הגבולות שלנו ומכוונת אותנו לגבי מה כן לעשות. מתי שמשהו כואב מקבל מענה מופיע עונג. הרבה מהכאב שלנו בא לידי ביטוי במתח שרירי וההפעלה של השרירים בצורה נכונה נותנת למתחים האלו מענה, משחררת אותם ומייצרת עונג בדרך. 
2. לחפש את המאמץ הנעים ביותר –  המאמץ הנעים ביותר מכתיב למתרגל את הפעולה שעליו לעשות בהקשר של התרגול, התנועה הנעימה לו ביותר, אוסף של פעולות כאלו מייצרת “ריקוד”. זה לא צריך להיות יפה, זה צריך להיות נעים.
3. לשחרר מאמצים לא נעימים  – תנאי שמאמץ יהיה מאמץ נעים ומשחרר הוא שיש גישה כללית של שחרור מאמצים לא נעימים תוך כדי העבודה. חשוב לי להדגיש ולומר שהתנגדות ומאמץ הם דברים טובים כל עוד הם נעימים. יש הרבה גישות שמדגישות את השחרור ואגב כך באופן מובלע מבטלות את הערך של מאמץ ואף מזהות אותו כדבר שלילי, לדעתי הן טועות, מאמץ זה דבר טוב ומשחרר אבל כן בתנאי שאנחנו דואגים לשחרר את המאמץ הלא נעים.
4. לעצום עיניים – בעבודה האישית מצאתי שמאוד כדאי לעצום עיניים, עצימת העיניים מאפשרת להתרכז בתחושות ומשחררת אותנו מדאגה איך אנחנו נראים, שני דברים חשובים לעבודה. לפעמים אני פוקח את העיניים אבל ברירת המחדל שלי היא לעצום אותן.

הוראות לתרגול הזוגי/קבוצתי

לעשות לעצמנו עיסוי זה חשוב ונהדר אבל לקבל עיסוי ממישהו אחר זה כיף ומשמעותי אף יותר אבל:
1. חשוב שזה יהיה נעים לשני הצדדים – אם זה לא נעים צריך לעצור, לבדוק מה הבעיה ולטפל בה.
2. חשוב לשמור על תקשורת בהירה ועל הגבולות המיוחדים של כל מתרגל.  
3. אם יש בקשה למי מהצדדים להפסיק משהו יש להפסיק. 
4. חשוב להיות קשובים להתנגדות של המתרגלים, יש לאפשר כל התנגדות ולכבד אותה
5. אנחנו עובדים עם התנגדות, אם מישהו מתנגד זה לא אומר בהכרח שהוא רוצה שהפעולה תפסק. אם יש ספק עוצרים ושואלים ואם ברור שזה בסדר אז אפשר להמשיך לעבוד עם ההתנגדות.
6. לכל תרגולי הזוגות יש מבנה של א. חימום עצמאי ב. פסיבי/אקטיבי ג. דיאלוג