הוראות כלליות לתרגולים המילוליים

על התרגול

א. התרגולים בקטגוריה זו הם תרגילי תקשורת מילולית, עניינם לשפר את יכולות השימוש שלנו במילים, אם דרך חשיבה, דיבור או כתיבה ובמיוחד בהקשר של ויכוח. 
ב. באופן כללי המטרה היא לא להיות משכנעים יותר או משהו כזה אלא להיות מדוייקים יותר ביחס למה שאנחנו רוצים להגיד ומובנים יותר לקהל שלנו.
ג. התרגולים המוצעים כאן יוצרים רצף בו כל תרגול מבוסס על זה שלפניו. בחשיבהרגשה אנחנו לומדים לחבר בין השכל שלנו, הכלי המילולי הבסיסי שלנו לבין הלב שלנו, האינטואיציה דרכה אנחנו מתחברים למה שאנחנו רוצים להגיד, אחר כך בדיבורקשב אנחנו מתרכזים יותר בדיבור עצמו ואיכויותיו ובהקשבה, אחר כך בכתיבעריכה אנו מתרכזים במילה הכתובה שמתנהגת אחרת מהמילה המדוברת ולבסוף בהסכמחלוקת אנחנו לומדים להשתמש בשפה באופן ביקורתי כדי לעמוד על דעותינו בצורה נעימה ויעילה. 
ד. את ההשראה לתרגולים השונים קיבלתי מכמה מקורות: 
1. דיבייט, נהגתי ללכת להקשיב לאימונים של מועדון הדיבייט של אוניברסיטת תל אביב, מועדון נהדר עם צוות מדריכות ומדריכים מעולים וחמודים. יחד עם הערכתי הרבה לדיבייט, בסופו של דבר אני פחות מתחבר לצורת ויכוח זו. המבנה והתחרותיות מרחיקים בין הצדדים ובינם לבין האמת (האינטרס לנצח גדול מהאינטרס להיות כנה ואמיתי). 
2. תרגול פילוסופי, זה תחום רחב עם כל מיני צורות, מאוד מעניין ועוצמתי מכל מיני בחינות, אני את "חינוכי" בהקשר הזה קיבלתי מאוסקר ברניפייה, מתרגל פילוסופי צרפתי שכבר הרבה שנים מקיים סדנאות נהדרות בצרפת ואונליין ויש סביבו קהילה גדולה של מתרגלות ומתרגלים. 
3. תקשורת מקרבת, קראתי והקשבתי להרבה מאוד תכנים של מרשל רוזנברג, לדעתי לכל מה שיש ליוטיוב להציע והייתי בסמינר IIT שהתקיים רגע לפני הקורונה. למדתי ממרשל המון, אני חושב שהוא איש נהדר שהבין הרבה דברים בצורה מאוד נכונה. עם השיטה שהוא פיתח פחות התחברתי, אני מוצא אותה לא יעילה לרוב מצבי הסכסוך האנושיים בגלל שהיא דורשת מאמץ רגשי ושכלי רב מדי ובגלל שיש לה נטייה לייצר אצל מתרגליה שיפויטות סמויה חדשה של דיבור נכון ולא נכון (ג'ירפית ותנית) שלדעתי מפספסת את מהות העניין.
4. פסיכודרמה, הייתי משתתף במשך חמש שנים בקבוצה טיפולית שהנחתה מירי שיינפלד. למדתי מהפסיכודרמה, ממירי ומהקבוצה המון, בין היתר כמה שעבודה קבוצתית היא נהדרת.
5. דיאלוג תובנה, השראה גדולה מאוד קיבלתי מספר בשם Insight Dialogue  של גרגורי קריימר, נזיר בודהיסטי אמריקאי שהמציא תרגול נהדר שמשלב תרגול מדיטציה עם תרגול שיחתי. 

הוראות לתרגול האישי

התרגולים האישיים בקטגוריה זו הם פשוטים יחסית והעקרון העיקרי שכדאי לשמור עליו זה שזה יהיה נעים לכןם ככל שניתן.

הוראות לתרגול הזוגי/קבוצתי

התרגולים הקבוצתיים בקטגוריה זו מורכבים יותר ודורשים מעט יותר כללים אבל בכולם יש במשותף כלל אחד שהוא החשוב ביותר, כלל הדיבור הקשוב.
כלל הדיבור הקשוב משמעותו שעל כל מי שמדבר מוטלת האחריות להיות קשוב לשומעיו, זה אומר שעליו להפסיק לדבר כשמישהו אחר נכנס בדבריו או מסמן רצון לעשות זאת
הכלל האחד הזה הוא התרגול הכי חשוב שיש לי להציע כיוון שאי קיומו הוא הגורם היחיד המשמעותי ביותר שהופך ויכוחים לריבים ולמלחמות.